Miért alakul ki reggeli nyakfájás és mit tehetünk ellene? - Házigyogytorna.hu Skip to content

Miért alakul ki reggeli nyakfájás és mi tehetünk ellene?

A reggeli nyakfájás nem éppen az a mód, ahogyan a napunkat kezdeni szeretnénk. Könnyedén rosszkedvűvé válhatunk tőle és még a legegyszerűbb mozdulatok is, mint például a fejünk oldalra fordítása, fájdalmassá válhatnak.

A nyakfájdalomnak a legtöbb esetben az alvó pozíciónk, az alváshoz használt párnánk típusa, valamint az egyéb alvással kapcsolatos tényezők az okai. Ezeknek a nagy része korrigálható, ha tudjuk, hogyan kell.

Ebben a cikkben közelebbről is szemügyre vesszük, hogyan vethetünk véget a reggelente jelentkező nyakfájdalomnak.

Mi okozza az ébredéskor jelentkező nyakfájdalmat?

Talán még soha nem gondolkodtunk el igazán az alvó pozíciónkon vagy a párna típusán, amivel alszunk, azonban mindkettő okozhatja a nyak merevségét, fájdalmát, sőt akár hátfájdalomhoz vagy egyéb típusú fájdalomhoz is vezethetnek.

A kutatások szerint az alvászavarok akár 5 %-a is gyökerezhet a nyakfájásban az újonnan regisztrált krónikus fájdalomtól szenvedők esetében. A befolyásoló tényezők közül számos kontrollálható, ami azt jelenti, hogy néhány változtatás által enyhíthető a nyakfájdalom és az egyéb jellegű fájdalmak.

Az alvó pozíció

Mindenkinek meg van a kedvenc alvó pozíciója, azonban, ha ez számunkra a hason fekvést jelenti, az nem sok jót tesz a nyakunknak. Mikor a hasunkon alszunk, a nyakunk kicsavarodik valamelyik oldalra és órákon keresztül úgy marad.  Ettől meghúzódhat a nyakunk, amely fájdalmassá és merevvé válhat reggelre.

A hason alvás a hátat is megterheli, különösen, ha matracon alszunk mindenféle alátámasztás nélkül, melynek köszönhetően a has besüpped az ágyba, ami nyomást gyakorol a gerincre és a hátizmokra.

A párna

Mivel a fejünk és a nyakunk éjszakánként órákat tölt a párnán, kulcsfontosságú, hogy a megfelelőt válasszuk az egészséges, fájdalommentes nyakért. Az a párna, amelyik nem támasztja meg a fejet és a nyakat megfelelően a nyakizmok megfeszüléséhez és ezáltal reggeli nyakfájás kialakulásához vezethet.

A toll vagy memóriahabos párnák körülölelik a fejet éjszakánként, lehetővé téve, hogy a gerinc és a nyak semleges helyzetbe kerüljön.

Hirtelen mozdulatok

A hirtelen mozdulatok, mint a felállás vagy a végtagjaink dobálás álmunkban megerőltetheti a nyakizmainkat. Az ágyban hánykolódás és forgolódás szintén izomfeszüléshez vezethet és nyomást helyezhet a nyakra.

Korábbi sérülések

Bizonyos sérülések, mint például az ostorcsapás sérülések vagy a sportsérülések esetében nem mindig jelentkezik azonnal a fájdalom. Előfordul, hogy csak később a nap folyamán alakul ki. Ha a nyakunk is megsérülhetett, lehet, hogy úgy fekszünk le, hogy minden rendben, a következő reggel azonban fájó, merev nyakkal ébredünk.

A reggeli nyakfájás egyéb okai

Nyilvánvalóan egyéb okai is lehetnek az ébredéskor jelentkező nyakfájdalomnak. Bizonyos esetekben a nyakfájdalom napközben is kialakulhat. A nyakfájdalom leggyakoribb okai a következők:

 • hanyag testtartás napközben
 • számítógépezés vagy TV-nézés ugyanabban a testhelyzetben hosszabb időn keresztül
 • osteoarthritis valamelyik felső kisízületben
 • az ideg nyomása egy kiszakadt porckorong vagy egy csontkinövés által

Otthoni gyógymódok a nyakfájdalomra

Ha reggeli nyakfájás tapasztalható, számos módon enyhíthetjük azt. Nagy valószínűséggel nem kell orvoshoz fordulnunk, különösen, ha nincs egyéb tünetünk és már régóta nem volt nyakfájdalmunk. Az alábbiakban olvashatunk néhány olyan kezelési lehetőséget, mely otthon is elvégezhető:

 • Alkalmazzunk hideg vagy meleg borogatást a fájó nyakrészen, váltogassuk 20 percenként. Ez segíthet csökkenteni a nyakizmok gyulladását.
 • Ha a fájdalom már egy napja vagy régebb óta tart, helyezzünk meleg borogatást a fájó részre és hagyjuk rajta 20 percig. Ez segíthet ellazítani az izmokat.
 • Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók alkalmazása, például ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve) és acetaminophen (Tylenol) alkalmazása.
 • Kímélő testmozgás végzése, például sétálás vagy jógázás. Ezek elősegíthetik a nyak megfelelő vérellátását. Egyáltalán ne hanyagoljuk el a testmozgást. A mozgáshiány az izmok merevségéhez vezethet.

A nyakfájdalom megelőzése

Ahhoz, hogy megelőzzük a reggeli nyakfájás kialakulását, megtehetünk bizonyos lépéseket, melyek segítségével támogathatjuk a nyakat és csökkenthetjük a nyakizmokra nehezedő terhet.

 • Ha gyakran alszunk hason, próbáljunk meg inkább az oldalunkon aludni helyette.
 • Ha az oldalunkon alszunk, próbáljuk ki, hogy teszünk egy párnát a két térdünk közé. Ez segíthet abban, hogy a nyak a gerinccel egy vonalban maradjon.
 • Amikor az oldalunkon alszunk, gondoskodjunk róla, hogy a párna ne legyen magasabb a fejünk alatt, mint a nyakunknál. A nyakizmok túlnyújtása az éjszaka folyamán reggelre merevség kialakulásához vezethet.
 • Próbáljunk inkább tollpárnán aludni, ami könnyedén felveszi a fejünk és a nyakunk körvonalát, támaszt nyújtva ezáltal. A tollpárnák egy idő után el szokták veszíteni a formájukat, ezért érdemes őket évente vagy kétévente kicserélni.
 • A memória habos párnák szintén fel tudják venni a fej és a nyak formáját és segítenek megtámasztani a nyakat.
 • Kerüljük az olyan párnák használatát, amelyek túl kemények vagy túl puhák, ezeknek a párnáknak az esetében ugyanis a nyakizmok egész éjszaka túlnyújtott állapotban vannak.
 • A nap folyamán próbáljunk helyes testtartással állni, járni és ülni, különösen az íróasztalnál vagy számítógépezés közben. Kerüljük a vállak felhúzását vagy a nyak túlzott előrenyújtását!
 • Próbáljuk a telefont inkább szemmagasságban tartani ahelyett, hogy a nyakunkat nyújtanánk előre!
 • Ne tartsuk a telefonunkat a nyakunk és a fülünk között!
 • Mozogjunk rendszeresen! A fizikai aktivitás segíthet megerősíteni az izmokat, beleértve a nyakizmokat is. Ez javíthatja a testtartást, valamint a stresszt csökkentheti, amely izommerevséget okozhat.

Nyújtó gyakorlatok a nyaknak

 1. Álljunk vállszélességű terpeszbe!
 2. Az állunkat húzzuk be, nyakunk legyen egyenes.
 3. Fogjunk mindkét kezünkbe egy pár kézi súlyzót (vagy egy teli vizes palackot vagy valamilyen hasonló tárgyat). A karjainkat lassan közelítsük a fülünkhöz úgy, hogy közben érezzük, ahogyan a felső háti szakasz és a nyak izmai dolgoznak.
 4. Tartsuk meg néhány másodpercig, majd kilégzéskor engedjük vissza a vállainkat.
 5. Ismételjük meg 8-10-szer! Végezzük el ezeket a gyakorlatokat heti háromszor.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A nyakfájdalom rendszerint magától is elmúlik, azonban, ha néhány napon át tartó otthoni kezelés hatására sem javul vagy rosszabbodik, fontoljuk meg kezelőorvosunk felkeresését, hogy kideríthessük, mi okozza a nyakfájdalmat.

Azonnal beszéljünk kezelőorvosunkkal, ha a nyakfájdalom mellett a következő tüneteket is tapasztaljuk:

 • láz
 • fejfájás
 • mellkasi fájdalom és légszomj
 • kitapintható csomó a nyakban
 • nyelési nehézség
 • érzéketlenség vagy zsibbadás a végtagokban
 • karokba vagy lábakba kisugárzó fájdalom 
 • vizelettartási – és székletürítési problémák

Amit mindenképpen jegyezzünk meg

 Az ébredéskor jelentkező nyaki fájdalom, azaz a reggeli nyakfájás gyakori probléma, azonban van rá megoldás.

Fontoljuk meg párnánk, matracunk lecserélését vagy alvó pozíciónk megváltoztatását és tegyük az alvó környezetünket a lehető legkényelmesebbé.

Napközben figyeljünk oda a testtartásunkra és próbáljnuk úgy elhelyezkedni, hogy az izmaink ellazulhassanak és megőrizhessék rugalmasságukat. A rendszeres testmozgás segíthet a nyakizmok megerősítésében és egészségük megőrzésében.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Hívjon minket vagy jelentkezzen most!

2.000 Ft kedvezmény

az első gyógytornára

Jelentkezzen most házi gyógytornára és az első foglalásból 2.000 Ft kedvezményt biztosítunk!