skip to Main Content

A mozgásszervi panaszok nagy csoportját teszik ki a csípőízület elváltozásai.  A teljes csípőprotézis beépítése olyan operáció, melynek során a megbetegedett, károsodott csípőízületet helyettesítik.

Csípőprotézis műtét utáni gyógytorna

csípőprotézis műtét utáni gyógytornaA műtét után tulajdonképpen azonnal elkezdődhet a rehabilitációt segítő gyógytorna, amely a beteg általános fizikai állapotához igazodik. Ebben az első időszakban nagyon fontos a tüdőgyulladás elkerülése. Ezt a gyógytorna mellett alkalmazott légzőgyakorlatok biztosítják. Emellett megkezdődik az operált végtag izmainak erősítése, a beteg biztonságos mobilizációjának, mozgásának előkészítése.

A járás tanítása már a kórházban megkezdődik, a betegek a gyógytornász segítségével sajátítják el a mankóval, járókerettel történő közlekedést, illetve a lépcsőn járást. Az első időszakban minden olyan gyakorlatot vagy hirtelen mozdulatot el kell kerülni, amely a csípő ki- és beforgatásával jár. A futás és a guggolás szintén tilos. A rehabilitáció folyamatát végig kíséri a gyógytorna, ami a legfontosabb eleme ennek a rehabilitációs időszaknak.

Csípőprotézis műtét utáni gyógytorna gyakorlatok

Sarokcsúsztatás

Helyezkedjen el hanyatt fekvésben, műtött térdét hajlítsa, a másikat hagyja nyújtott állapotban. Hajlított lábánál sarkát húzza közel a fenekéhez. Térdét végig tartsa stabilan, ne billegjen oldalra. Műtött oldalán a sarkán csúsztatva lassan nyújtsa, majd hajlítsa lábát.
Ismétlésszám: 10-15 x

Combcsúsztatás

Helyezkedjen el hanyatt fekvésben, mindkét lába legyen nyújtva. Lábfeje, térde nézzen a plafon felé. Lábait lassan csúsztassa oldalra, majd zárja újra vissza a kiinduló helyzetbe.
Ismétlésszám: 10-15 x

Combizom erősítés

Helyezkedjen el hanyatt fekvésben. Helyezzen egy puha kislabdát nyújtott térdei közé. Szorítsa 5 másodpercig a labdát, majd lazítson.
Ismétlésszám: 10-15 x

Tornázzon szakember segítségével! Kezelési lehetőségek:

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com