Mi okozza az alsó háti szakasz és a csípő fájdalmát? - Házigyogytorna.hu - Hazigyogytorna.hu Skip to content

Háti és csípő fájdalom

Az alsó háti szakasz fájdalma gyakori tünet. A felnőttek közel 80%-a tapasztalja meg az alsó háti szakasz fájdalmát legalább egyszer élete során. A fájdalom intenzitása a tompától az éles fájdalomig terjedhet, befolyásolva a mobilitást és az életminőséget.

A hátfájdalmat gyakran tévesztik össze a csípő fájdalommal vagy diszkomfortérzéssel. A csípőízület a gerinc közelében helyezkedik el. Éppen ezért, a csípő sérülése nagyban hasonlíthat a hátfájdalomra vagy akár okozhatja is azt. A csípő és az alsó háti szakasz fájdalma mellett a következő tüneteket is tapasztalhatjuk:csípő fájdalom

 • ágyéki fájdalom az érintett oldalon
 • merevség
 • fájdalom séta vagy mozgás közben
 • alvászavarok

Az alsó háti szakasz és a csípő fájdalom 5 lehetséges oka

Izomhúzódás

Az akut háti szakasz fájdalma gyakran izomhúzódás vagy ficam következménye. Húzódás az, amikor a szalagok túlfeszülnek vagy elszakadnak.

A ficam másrészről viszont az inak vagy izmok nyújtásából vagy akár szakadásából is eredhet. Az azonnali reakció tehát az alsó háti szakasz fájdalma, de akár a csípődben is tapasztalható tompa fájdalmom vagy diszkomfortérzés.

A húzódás vagy ficam kezelése magában foglalja a megfelelő nyújtást, valamint súlyosabb esetben a gyógytornát, illetve fizikoterápiát is. Ha a fájdalom rosszabbodik, érdemes szakorvost felkeresni a megfelelő kezelés érdekében, valamint azért, hogy megbizonyosodhassunk róla, hogy a fájdalom nem egy súlyosabb sérülés következménye.

Idegbecsípődés

Az idegbecsípődés egy olyan kellemetlen állapot, mely hasogató fájdalomhoz, zsibbadáshoz és diszkomfortérzéshez vezethet különösen a hátban, a gerincben, valamint a csípőben.

Ez abban az esetben következik be, amikor a környező csontok, izmok és szövetek túl nagy nyomást gyakorolnak az idegre. A nyomás megakadályozza a megfelelő idegi funkciókat, fájdalmat, érzéketlenséget és gyengeséget okozva.

Bizonyos esetekben a korábbi sérülésekből származó hegszövet is okozhat idegbecsípődést. Az idegbecsípődés egyéb okai:

 • artritisz
 • stressz
 • ismétlődő mozdulatok
 • sportok
 • elhízás

Az ebből az állapotból eredő fájdalom rövid ideig tart és gyakran egyszer már kezelt nem maradandó sérülés következménye. Azonban, ha egy idegen állandó nyomás van, akkor az krónikus fájdalomhoz vezethet, illetve fokozottan fennáll a maradandó idegkárosodás kockázata is.

Az idegbecsípődés leggyakoribb kezelési módja a pihenés. Ha az izmok vagy idegek érintettek, akkor a szakorvos gyógytornát javasolhat a mobilitás visszaszerzése, valamint a flexibilitás érdekében.

A gyors javulás érdekében a szakorvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel a fájdalom enyhítésére.

Artritisz

Leggyakrabban az artritisz a felelős a hát és a csípő fájdalmáért. Ezt a comb elülső részén és az ágyék területén is érezhetjük. A test öregedésének és elhasználódásának gyakori következményeként az artritisz egy vagy több ízület gyulladásának a következménye.

Az artritisz gyakori következményei magukban foglalják a következőket:

 • fájdalom
 • duzzanat
 • merevség
 • csökkent mozgástartomány
 • érzéketlenség

Az artritisz kezelése a tünetek enyhítésére és a mobilitás növelésére fókuszál.

Orvosunk javasolhat gyulladáscsökkentőket vagy fájdalomcsillapítókat. Felírhat reumaellenes betegségmódosító gyógyszereket is, melyek csökkentik vagy leállítják az immunrendszer működését, hogy az ne támadja tovább az ízületeket.

Hatékony kezelési lehetőség a gyógytorna az ízületek erősítése, valamint a mozgástartomány növelése érdekében. Súlyosabb esetekben műtéti kezelésre is szükség lehet.

Porckorongsérv

A porckorongsérv akkor következik be, amikor a porckorong belsejében található zselés anyag a külső rostos gyűrűt átszakítja. Ez irritálhatja a környező idegeket, gyakran fájdalomhoz és érzéketlenséghez vezetve. Néhány porckorongsérvtől szenvedő ember azonban sosem tapasztal fájdalmas tüneteket.

A hátfájdalom mellett a következő tünetek jelenhetnek meg:

 • comb fájdalom
 • csípő és fenéktáji fájdalom
 • zsibbadás
 • gyengeség

A műtét vagy a McKenzie torna szintén lehetséges kezelési módok erre az állapotra, amennyiben a tünetek rosszabbodnak vagy az állapot elkezd kihatni az életminőségre.

A csípő-keresztcsonti ízület diszfunkciója

A csípő-keresztcsonti ízület kapcsolja össze a csípőcsontokat a keresztcsonttal, egy háromszögletű csont a lumbális gerincszakasz és a farokcsont között. Ennek az ízületnek a feladata a felsőtest, a medence és a lábak által keltett rázkódások elnyelése.

A csípő-keresztcsonti ízület húzódása kisugárzó fájdalmat okozhat a csípőben, a hátban és az ágyéki területen.

A kezelés a fájdalom csökkentésére fókuszál, valamint a csípő-keresztcsonti ízület mozgástartományának helyreállítására.

A szakorvos javasolhat pihenést, fájdalomcsillapítást, valamint meleg és hideg borogatást az izomfeszülés és gyulladás csökkentése érdekében. Egy, az ízületbe adott szteroid injekció is gyakran hasznos lehet. Súlyosabb esetekben az orvosod javasolhat műtétet is.

Milyen területen vállalunk házi gyógytornát?

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

HelyszínArthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Telefon: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna arakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja.
SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.
Cégünknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés gyógytornára (házi és rendelői)

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Hívjon minket vagy jelentkezzen most!

2.000 Ft kedvezmény

az első gyógytornára

Jelentkezzen most házi gyógytornára és az első foglalásból 2.000 Ft kedvezményt biztosítunk!