skip to Main Content

Mi a porckorongsérv?

nyaki radikulopátiaPorckorongsérv, porckorong kitüremkedés vagy gerincsérv? Nevezzük bárhogyan, ez az állapot rendkívüli fájdalommal járhat. A porckorongsérv előfordulása a fiatal és középkorú felnőttek körében a leggyakoribb. Kialakulását gyakran az egyébként egészséges gerincoszlopra nehezedő túl nagy nyomás okozza. A gerincet csontos csigolyák alkotják, amelyeket a zselészerű anyagból álló porckorongok választják el egymástól.

A porckorongok szerepe

• védik az ízületeket az erőhatásoktól,
• lehetővé teszik a gerinc mozgását,
• valamint biztosítják a csigolyák stabilitását.

Porckorongsérv akkor alakul ki, amikor a porckorong belső puha magja (nucleus pulposus) a rostos külső gyűrűn (anulus fibrosus) kitüremkedik és ezáltal irritálja a környező idegeket.

A porckorongsérvet gyakran a következő mozdulatok váltják ki

• emelés,
• húzás,
• hajlás,
• fordulás, csavarodás.

rossz testtartás és a nem megfelelően kialakított munkakörnyezet szintén növelheti kialakulásának valószínűségét. Ha a porckorongsérv a gerinc bizonyos területén futó idegeket érinti, az adott ideg által kiszolgált testrészekben fájdalom és gyengeség kialakulásához vezethet.

Nyaki radikulopátia (ideggyöki bántalom)

A nyak vagy a gerincoszlop felső szakaszában kialakuló porckorongsérv a váll, kar és kéz irányába kisugárzó fájdalmat okozhat. Ezt a fájdalmat nevezzük nyaki radikulopátiának, azaz ideggyöki bántalomnak. A köznyelvben gyakran idegbecsípődésnek nevezik. A nyaki radikulopátia eredményezhet égő, bizsergő érzést, valamint gyengeséget a karban, vállban vagy kézben. Súlyosabb esetekben az érzékelés elvesztéséhez és bénuláshoz is vezethet.

Hogyan kezelhető a nyaki radikulopátia?

A porckorongsérv kezelésére számos megközelítés létezik. A legtöbb orvos fájdalomcsillapítást, pihentetést, fizioterápiát, egyéb konzervatív kezeléseket, elsősorban McKenzie tornát javasol, mielőtt a sebészi beavatkozást fontolóra vennék. Megfelelő gyakorlatokkal gyorsabban enyhíthető a porckorongsérv által okozott nyaki fájdalom.
A gyakorlatok célja, hogy visszatolja a porckorongot, minél távolabb az ideggyöktől. Megfelelő gyakorlatok összeállítását nyaki radikulopátia esetén mindenképp bízzuk szakemberre, azaz anatómia ismeretekkel rendelkező gyógytornászra.

Milyen mozgások kerülendők nyaki radikulopátia esetén?

A porckorongsérv gyógyulási folyamatában kerüljünk minden magas szintű fizikai terheléssel járó gyakorlatot, illetve mozgást. A futás, ugrálás, súlyemelés, vagy a testmozgás olyan formái, amelyek hirtelen heves mozdulatokat tartalmaznak, nagy mértékben növelhetik a fájdalmat és lassíthatják a gyógyulás folyamatát. Akár élethosszig tartó problémákat is okozhatnak.

Szokásos tevékenységei nagy részét továbbra is végezheti. Fontos, hogy változtasson az erőkifejtéssel járó tevékenységeken és nyakát olyan pozícióban tartsa, amely nem okoz fájdalmat. A kímélő gyakorlatok jótékony hatásúak a gyógyulási folyamatra, mivel növelik a gerinc vérkeringését, csökkentik a feszültséget és hozzájárulnak az erőnlét fenntartásához.

Milyen területen vállalunk házi gyógytornát?

  • Házi gyógytorna keretében Budapest közigazgatási területén belül
  • Házi gyógytorna keretében Budapest agglomerációjába tartozó településeken: Budaőrs, Törökbálint, Diósd, Érd, Dunakeszi, Pomáz, Szentendre, Üröm, Budakalász
  • Házi gyógytorna keretében vidéki városokban (helyszínekről itt is tájékozódhat)
  • Rendelői gyógytorna (Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.)
  • Bármely helyszínen történő szolgáltatás igénybe vétele szabad kapacitás függvénye

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Cégünknél OEP finanszírozott gyógytorna nem igényelhető.

Jelentkezés házi gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top