skip to Main Content

Sokan felismerik azt a pontot, amikor gyógytornára van szükségük, az ilyenkor megtett lépések azonban különfélék lehetnek. Választhatunk házi megoldást és valóban hatékony gyógytornát is. Nézzük, mi szükséges a valóban gyógyulást hozó gyógytorna kezeléshez?

 • Valódi elhatározás

Az elhatározás az a tényező, amit csak a beteg maga tud biztosítani. Olykor bizonytalan lehet a páciens abban, valóban szükség van e speciális kezelésre vagy pedig elegendők az otthon bárki számára elérhető megoldások. A probléma súlyossága nagyban befolyásolja, mennyi motivációt érez magában a beteg arra, hogy segítséget vegyen igénybe. Érdemes bízni a megérzésekben! Amikor valaki azt érzi, hogy mindent megtesz a gyógyulás érdekében, mégsem változik semmi, akkor eljött az a pillanat, amikor segítséget kell kérni!

Gyakori eset, amikor a hozzátartozó már érzi a gyógytorna szükségességét, a beteg maga azonban még nem. Ilyenkor a beteget óvatosan kell segíteni abban, hogy az első lépést megtegye, ami a gyógytorna kipróbálása. Sokszor derül ki a kezelések alatt folytatott beszélgetések során, hogy a beteg a gyógytorna kezelést megelőzően kifejezetten fél a fájdalomtól.  Ilyenkor mindössze a kipróbálást kell célul kitűzni, amikor a páciens megtapasztalhatja a szakember által vezetett gyógytorna hatékonyságát, gyógyító erejét.

gyógytorna

 • Szakember

Nagyon egyszerűnek tűnik az otthoni torna, hisz mindannyian képesek vagyunk rá. Emlékszünk iskolai gyakorlatokra, van a polcunkon szakkönyv, esetleg a szomszéd kölcsönad egy DVD-t és arra próbálkozunk mozogni. A mozgás természetesen nagyon egészséges, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy gyógyít. Sőt, akár még fordított irányú folyamatokat is elindíthat szervezetünkben. Ennek belátása nagyon egyszerű! Ha némi otthoni tornával gyógyítani lehetne a mozgásszervi betegségeket, akkor biztos, hogy nem lenne ennyi mozgásszervi beteg. Mindenki mozogna kicsit otthon valamit és máris meggyógyulna. Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Mint ahogy egy görög tógát mindannyian el tudunk készíteni otthon házilagosan (mindenkinél akad otthon egy fehér lepedő 🙂  ), míg egy csinos kosztümöt már kevesen tudnak szabni és varrni!

A hatékony otthoni gyógytornához szükségünk van tehát egy szakképzet, empatikus, támogató és a végrehajtást segítő gyógytornászra! Az elsajátított anatómiai ismeretek birtokában megfelelő gyakorlatokat végeztet el a beteggel, ami lépésről lépésre segíti a páciens gyógyulását. A szakképzett gyógytornász támogató munkája gyakran abban is megnyilvánul, hogy segíti a beteget az esetleges egyéb kezelések szükségességével kapcsolatban nyújtott információval. Nem egyszer fordul elő, hogy egyéb betegség gyanúja merül fel a gyógytorna közben (pl. keringési zavar, sebekkel kapcsolatos elváltozás), amikor fontos a beteg tájékoztatása és megfelelő szakemberhez irányítása.

 • Eszközök

Gyakran merül fel a kérdés, hogy otthon hogyan lehet biztosítani a megfelelő eszközöket. Kisebb eszközöket természetesen a gyógytornász is tud magával vinni (pl. szalag, kislabda), másokat pedig a háztartásban fellelhető eszközökkel lehet helyettesíteni. A gyógytornászok a helyettesítési lehetőségekről tájékoztatást adnak. 

 • Idő

Az idő szintén az a faktor, amit a páciensnek magának kell elő teremtenie. Műtét utáni rehabilitáció esetén ez a kérdés általában fel sem merül. Vannak azonban olyan esetek (pl. törések, kozmetikai műtétek utáni rehabilitáció), amikor a munkával össze kell egyeztetni a kezeléseket. A fontossági sorrendet mindenkinek magának kell felállítania! Fontos ugyanakkor, hogy a jelenben gyógyulásra fordított idő mindenképp megtérül, mert a gyógytorna lerövidítheti a gyógyulási időt!

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett
 1. A lányom kismama, 30 hetes. Végezhet otthon gyógytornát? Sajnos, állómunkát végez (McDonald’s-ban dolgozik), nagy fájdalmai vannak, nehezen mozog.
  Köszönöm válaszukat.

 2. T.DR.KRISTON ILDIKÓ

  ANNO – ottjártamkor már elmondtam – NEM TUDOM JÓL KEZELNI A NETTET !!
  IGY ÖSSZE-VISSZA PROBÁLOM ELŐHOZNI A GYAKORLATOKAT, MIND HIÁBA…
  TANÁCSTALAN VAGYOK….NEKEM PAPIRFORMÁBAN KELLENE MEGKAPNOM !!!

  Sziv.üdv. Márta néni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com